Fiddler on the roof: Matchmaker #MVDM

“So make me a perfect match”

Het lied “Matchmaker” is een ‘perfect match’! Niet alleen verwoord het liedje de dromen van elke tienermeisje maar schetst ook haar zorgen omtrent een ‘goede’ echtgenoot. Ook al zouden Tevye’s dochters uitgehuwelijkt moeten worden 100 jaar geleden, het blijft een actueel thema. Ook vandaag de dag worden er nog jaarlijks duizenden meisjes uitgehuwelijkt. Toch blijft het thema angst omtrent een ‘goede’ man ongetwijfeld in het hoofd van elk meisje zitten, want je kent nooit iemand door en door (gelukkig maar, het leven zou anders maar saai zijn moest je weten wat er zou volgen).

Matchmaker is ongetwijfeld mijn favoriete lied uit “Fiddler on the Roof”. Het is het vrolijkste nummer van de musical en bevat al de helft van het verhaal. Indirect maken de dochters duidelijk dat ze zelf weten wat ze willen. De oudste dochter heldert de situatie op voor haar zusters maar laat tegelijkertijd doorvoelen dat ze niet zo’n voorstander is van een koppelaarster. Later in de musical weigert ze dan de akkoorden van Yente en maakt daarmee de weg in zekere mate al vrij voor haar zusjes.

Broadway vs. movie

allereerst wil ik beginnen met het feit dat ik een sterke fan ben van de film en vooral van de dochters in de film (en TOPOL natuurlijk 😉 ). Musical is musical en daar kan je niet omheen, je hebt het podium en dat moet je ten volste benutten. Op Broadway stelde de act me een beetje teleur, het was nogal statisch. Daarbij zongen de actrices naar mijn mening net iets te luid, maar wel klaar en verstaanbaar! Wat ik persoonlijk altijd belangrijk vind is dat het echt lijkt, en dat ik hen geloof. Daarin vind ik persoonlijk de actrices in de film beter, op Broadway zag ik drie getalenteerde meisjes de dochters van een melkboer spelen, in de film zie ik drie speelse maar ongeruste zussen. Bovendien komen de meisjes in de film gevoeliger over en zetten ze Tevye’s dochters op een speelse manier neer.

Wat denk jij ervan of ken jij een betere broadwayperformance van ‘Matchmaker’? Laat het me dan zeker weten!

musical – https://www.youtube.com/watch?v=Nqf-gDywM4E

film – https://www.youtube.com/watch?v=59Hj7bp38f8

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s