Musical Albert I

 Een unieke locatie

Musicals worden als maar populairder en sinds een aantal jaar vinden er in Vlaanderen ook musicals plaats in open lucht. De musicals aan het Donkmeer werd al eens besproken op deze blog. Vandaag is het de beurt aan Historalia die om de twee jaar een opvoering brengt aan het kasteel de Merode te Westerlo. Ondanks het feit dat openluchtmusicals een scala aan extra mogelijkheden biedt, mag je ze niet over één kam scheren of vergelijken. Historalia heeft het geluk te mogen werken op zulke prachtige locatie. Twee jaar geleden brachten ze ‘Marie-Antoinette’, een musical over de leven van de beroemdste en beruchtste koningin van Frankrijk. Dit jaar stond Historalia met de musical ‘Albert I’ op de planken, de verwachtingen waren hoog.

13892105_1113807015370608_954137986705858240_n

Een Magisch Kasteel

Net zoals twee jaar geleden werd de ruimte goed gebruikt tijdens de musical. Zeker aan te raden is om het grasveld achter/naast het kasteel tijdens de voorstelling in de gaten te houden want ook daar ‘leeft’ de musical. Het decor stak ook ongelooflijk functioneel in elkaar. Een decor waar een mens spontaan gelukkig van wordt!

De Cast

Nog meer als bij Marie-Antoinette bestond Albert I grotendeels uit een sterrencast. lucas van de Eynde nam de rol van Albert I op zich en deed dat fantastisch zoals verwacht. ook Sacha Rosen die in de huid van koningin Elisabeth kroop deed dit uitstekend. De rol van barones Alice de Bruart werd vertolkt door Barbara Dex een vrouw met prachtige stem en een warm timbre. Helaas vond ik haar acteerwerk een beetje houterig, maar haar zangkunst maakte veel goed. Michiel De Meyer zette als ‘Jean’ ook een topprestatie neer, zijn Frans accent charmeerde iedereen in de tribune. Als ik uit de hele cast één favoriet figuur moet kiezen, dan is het Ludwig von Waldeck-Pyrmont. Deze Duitse gezant werd tot leven gebracht door Tim Saey en hij zette echt een topprestatie neer. Kan het niet laten maar ik ben altijd fan van de ‘bad guy’. Zeker ook een dikke duim omhoog voor zijn Duits accent. Daarnaast zette alle andere castleden zoals Steve Beirnaert, Anne Van Opstal, Ianthe Tavernier en Lotte Stevens ook stuk voor stuk een topprestatie neer.

De productie

Zoals dat gaat bij optredens, ontvangen achteraf de sterren een bos bloemen of een fles wijn. Hopelijk hebben ze backstage hetzelfde gedaan voor het productieteam. Een musical opvoeren is niet niks, maar zelf een hele nieuwe musical componeren en op de planken brengen dat op zich verdient al een Tony Award. Wat me ook op viel was het dansensemble, ik heb op een bepaald moment in de tweede akte een heel nummer lang naar één danser zitten staren omdat hij zo opging in de muziek en met zo veel kracht in zijn lichaam bewoog. Echt hoedje af voor de choreograaf en het hele dansensemble voor die prachtige prestatie!

Waarom Albert I?

Dat is de vraag die mijn mama en ik ons afvroegen als we terug naar de auto liepen. Want eerlijk gezegd vonden we Marie-Antoinette net een tikkeltje beter. Had het verhaal ons toen meer aangesproken? Was de cast toen beter gekozen? Kwam de musical te traag op gang? Neen, we mistten ‘de massa’ meer. Daarbij waren de overgangen tussen de scènes in de eerste akte nogal ‘direct’ en door de figuranten te verspreiden over het water en naast het kasteel, stond het podium er maar een beetje leeg bij tegenover de vorige keer. De tweede akte daarentegen was hemels!

De X-Factor

Wat is nu eigenlijk de X-factor van dit spektakel, voor welke rede zou je naar voorstellingen van Historalia gaan kijken? In de eerste plaats voor de massa. Voor die 190 personen die op de planken staan en samen ‘the spotlight’ delen. De scènes die het meest raken, die iedereen in de tribune naar de keel grijpen zijn niet de scènes tussen de sterrencast, maar het is die massa volk. Telkens zeggen ze meer dan duizend woorden, ze hoeven niet eens te zingen, gewoon door hun aanwezigheid en de boodschap die ze overbrengen, de expressie op hun gezicht, dat geeft mij keer op keer kippenvel. Iets wat ik miste tijdens de eerste akte van Albert I, maar de vanaf het tweede bedrijf begon had ik instant kippenvel en dat gevoel is blijven hangen. Dat gevoel is wat een musical je moet geven. Het moet je raken tot recht in je hart!

Bedankt aan die 260 mensen die gisteren het beste van zichzelf hebben gegeven en dat nog een hele maand gaan doen. Het was een prachtige voorstelling en ik ben al benieuwd naar jullie volgende musical.

Extra

  • brijnaalden zijn de nieuwe pepperspray
  • Het paard van de koningin heeft soms haar kuren
  • ALS JE NOG GEEN TICKET HEBT HAAST JE DAN WANT HET IS ECHT DE MOEITE!!!

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

De foto’s in de slideshow hierboven zijn niet van mij. Ze zijn getrokken tijden het toonmoment van de musical enkele dagen voor de première. Zelf heb ik tijdens de voorstelling geen foto’s getrokken, uit respect voor de auteurs en omdat ik wou genieten van dit unieke spectakel.

Meer foto’s kun je vinden op de facebookpagina van entertainment-today.be:  www.facebook.com/entertainmenttodaybelgium/home

 

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Musical Albert I

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s